Onze handen zijn zeer belangrijke lichaamsdelen die je voor allerlei dagelijkse bezigheden moet gebruiken. Je handen zijn dan ook zeker een essentieel onderdeel van je eigen lichaam en leven te noemen. Door onze handen te gebruiken hebben we een hulpmiddel om te communiceren (denk bijvoorbeeld aan handgebaren, maar ook aan online communicatie zoals via chatdiensten of social media). Ook kunnen we door middel van onze handen werken en gebruiken om verschillende sporten zoals tennis, golf, hockey en cricket te beoefenen. Als er problemen zoals hand- en of polsklachten ontstaan kan dit dan ook een hele grote impact hebben op de dagelijkse activiteiten die je onderneemt. In deze blog zal dieper ingegaan worden op deze impact en hoe de klachten aan je handen en polsen het leven kunnen beïnvloeden.

Beperkingen op sociaal vlak

Zoals bovenstaand al een klein beetje beschreven is spelen de handen een belangrijke rol op sociaal vlak. Denk bijvoorbeeld aan het schudden van een hand als je iemand ontmoet, het geven van een knuffel aan een geliefde of het hebben van fysiek contact wat bemoeilijkt wordt door de hand- en polsklachten die je kan hebben. Door deze problemen kan je uiteindelijk sociale en emotionele strubbelingen krijgen, waardoor je uiteindelijk voor je gevoel afgesneden wordt van de dingen die je graag doet.

Functionele dingen die steeds beperkter worden

Door pols- en handklachten worden functionele dingen die voorheen nog als ‘normaal’ ervaren werden steeds moeilijker. Denk bijvoorbeeld aan het openen van een deur, het vasthouden van bestek of een kop thee, typen en koken. Zulke dingen worden door pols- en handklachten steeds moeilijker wat uiteindelijk kan leiden tot frustratie en het afhankelijk worden van andere mensen wanneer je bijvoorbeeld bepaalde taken wilt uitvoeren.

De impact op werk en carrière

Bij langdurige hand- en polsklachten zal ook de nodige impact hebben op het uitvoeren van de werkzaamheden op de werkvloer. Bij werk waarbij bijvoorbeeld veel kantoorwerk noodzakelijk is zoals typen, maar ook waar veel getild moet worden of bijvoorbeeld de auto bestuurd moet worden is het zeer frustrerend als deze taken de carrière bemoeilijken en niet meer goed uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor kan het ook moeilijker worden om nieuwe carrièrekansen te ontdekken als bepaalde beroepen door de hand- en polsklachten niet meer beoefend kunnen worden. Dit kan ook een nadelige psychologische impact opleveren als de chronische pijn van hand- en of polsklachten er voor zorgen dat het uitvoeren van dagelijkse taken steeds moeilijker wordt. Dit kan leiden tot gevoelens zoals stress, angst en mogelijk zelfs kan uitgroeien tot een depressie.

In het geval je tips nodig hebt tegen (het voorkomen van) hand- en/of polsklachten neem dan zeker eens een kijkje op HandsOnCare of de ziekte van dupuytren. Op deze website staan handige tips en artikelen om problemen met de handen, polsen en ziektes die kunnen ontstaan in deze lichaamsdelen tegen te gaan. Deze tips kan je vervolgens zelf ook weer gebruiken om het dagelijkse leven aangenamer te maken.